کد خبر:35397
پ

چرا برند استقلال بیشتر از پرسپولیس ارزش دارد | معیار ارزش گذاری چیست؟

باشگاه استقلال و پیشکسوتان این تیم به طور ضمنی به ارزش گذاری انجام شده روی برند باشگاه خود در مقایسه با تیم رقیب اعتراض کردند و آن را غیرعادلانه دانستند. در ادامه به بررسی چرایی این اعتراض می پردازیم که این ارزشگذاری را به سوژه طنز تبدیل کرده است.   چرا برند استقلال بیشتر از […]

باشگاه استقلال و پیشکسوتان این تیم به طور ضمنی به ارزش گذاری انجام شده روی برند باشگاه خود در مقایسه با تیم رقیب اعتراض کردند و آن را غیرعادلانه دانستند. در ادامه به بررسی چرایی این اعتراض می پردازیم که این ارزشگذاری را به سوژه طنز تبدیل کرده است.

 

چرا برند استقلال بیشتر از پرسپولیس ارزش دارد | معیار ارزش گذاری چیست؟

اینکه کارشناسان بر چه متر و معیاری این ارزشگذاری را انجام داده اند هنوز مشخص نیست و اعلام هم نشده است چرا که با توجه به شواهد و قرائن و اسناد مورد نیاز برای ورود به بورس، ارزش برند باشگاه استقلال به واسطه داشتن اموال و دارایی بیشتر و بدهی کمتر و البته افتخارات بین المللی بیشتر، بالاتر از رقیب تهرانی به نظر می رسد.

همانطور که می دانید باشگاه استقلال یا تاج سابق، لیستی بلند بالا از اموال و دارایی دارد که نه تنها در ایران بلکه در کشورهای منطقه نیز قابل بازستانی است. این اموال که پس از انقلاب توسط سازمان تربیت بدنی وقت مصادره شد هرگز به این تیم بازنگشت. نکته جالب اینکه دوستان در بحث واگذاری، استادیوم مرغوبکاری را که متعلق به خود استقلال بوده را به این تیم واگذار کرده اند تا در طرف مقابل بتوانند استادیوم شهید کاظمی را هم در وضعیت مساوی به پرسپولیس واگذار کنند. در واقع در این بین سر باشگاه استقلال کلاه رفته است چرا که مال خودش را به خودش واگذار کردند اما باشگاه پرسپولیس در این بین سود کرده چرا که مالک ورزشگاه شهید کاظمی نبوده و به واسطه برخی ملاحظات به این تیم واگذار شده است.

 

در سمت مقابل اگر بررسی دقیقی در صورتهای مالی دو باشگاه صورت بگیرد(فارغ از عددسازی های مرسوم در حسابرسی های برخی از دوستان که بابت جعل آنها با افتخار در برنامه های تلویزیونی صحبت می کردند) مشخص می شود که علی رغم ادعای باشگاه پرسپولیس مبنی بر درآمدزایی بیشتر، میزان درآمد و هزینه دو باشگاه در چند سال اخیر ولو با وجود صعود پرسپولیس به دو فینال آسیایی، تقریباً یکسان بوده است.

 

درآمد حاصل از فینال های آسیایی و ترانسفر

اگر فرض بر این بگیریم که باشگاه پرسپولیس از کنار صعود به دو فینال آسیایی 5 میلیون دلار عایدی داشته و مبلغ عایدی حاصل از ترانسفر بازیکنانی نظیر بیرانوند، طارمی و صادق محرمی را 1 میلیون دلار در نظر بگیریم. در مجموع رقمی بین 6 تا 7 میلیون دلار در چند سال گذشته این تیم درآمد ارزی داشته است. کما اینکه به استناد صحبتهای چند مدیر پرسپولیس، این تیم تمام پاداش آسیایی دو فینال اخیر خود را تاکنون در قالب اعتبار و قرض، خرج کرده است.

 

وضعیت ترانسفرهای استقلال بهتر است

در سمت مقابل استقلالی وجود دارد که به واسطه چند ترانسفر مهم در سالهای اخیر معادل باشگاه پرسپولیس، درآمدزایی کرده است. همانطور که اعلام شد، رقم 1.8 میلیون دلار بابت انتقال مهدی قایدی به الشباب امارات عاید باشگاه استقلال شده است و مطابق قرارداد الهیار صیادمنش 20 درصد از قرارداد الهیار در 3 انتقال بعدی او، به استقلال می رسد که در صورت قطعی شدن حضور الهیار در هال سیتی در انتهای فصل، رقم خیره کننده 2 میلیون دلار نیز بابت این انتقال به استقلال خواهد رسید که اگر با مجموع درامد حاصل از انتقال امید نورافکن به شارلوا، مجید حسینی به ترابوزان و الهیار صیادمنش به فنرباغچه محاسبه کنیم و درآمدهای باشگاه استقلال در جام جهانی 2018 را که ملی پوشان زیادی در جمع 23 نفره تیم کیروش داشتند لحاظ کنیم، درآمد ارزی استقلال در 5 سال اخیر دست کمی از تیم رقیب ندارد.

 

هزینه مربیان خارجی تقریباً برابر

در بحث هزینه ها نیز شرایط دو تیم تقریباً یکسان به نظر می رسد و هر دو تیم مربیانی همچون شفر، استراماچونی، برانکو و کالدرون را به خدمت گرفتند که دریافتی دو مربی خارجی استقلال با دو مربی خارجی پرسپولیس نیز تقریباً برابر بوده است. در بخش بازیکنان خارجی نیز باز هم وضعیت دو تیم یکسان به نظر می رسد و اگر در استقلال بازیکنانی نظیر دیاباته، میلیچ، پاتوسی، منشا، گونکالوس و… به میدان رفتند، در پرسپولیس نیز بازیکنانی همچون بودیمیر، رادوشویچ، اوساگونا، استوکس، بازیکنان اوکراینی، گولچ و … حضور یافته بودند.

 

درآمدزایی واقعی یا درآمدزایی خیالی؟

در بحث درآمدهای داخلی نیز امسال سردار آجورلو با درآمدزایی واقعی 600 میلیاردی پای به مدیریت استقلال گذاشته و بنا بر ادعای مدیر وقت پرسپولیس (صدری) پرسپولیس نیز توانست همین قرارداد را با کارگزارش تکرار کند.اما نکته ای که در این بین مغفول مانده این است که باشگاه پرسپولیس با برگزاری یک مزایده اسپانسری با کف 300 میلیارد تومانی قصد جذب یک اسپانسر مالی را داشت اما هیچ شرکتی حاضر نشد حتی قیمت پیشنهادی باشگاه پرسپولیس را برای اسپانسرینگ این تیم پرداخت کند و امروز ایسنا مدعی شده کارگزار باشگاه پرسپولیس که مدعی پرداخت 330 میلیارد شده هیچ ضمانت پرداختی به این باشگاه ارائه نکرده است ولی در طرف مقابل، به واسطه کشمکش بین باشگاه استقلال و سازمان لیگ در خصوص کارگزار معرفی شده، ضمانت های پرداخت لازم اخذ شده است و از همان هفته اول، درآمدزایی این باشگاه به صورت عملی و اجرایی انجام شده و به همین واسطه هم هست که مدیریت جدید این تیم هیچ مشکلی بابت پرداخت مطالبات بازیکنان و مربیان ندارد و در سمت مقابل، مشکلات مالی پرسپولیس به دلیل عملیاتی نشدن وعده های مالی کارگزار، سر به فلک کشید تا مربی این تیم مجبور به استعفا شود و بازیکنان پرسپولیس اعتصاب کنند. اگر بپذیریم که این دو تیم قرار است به عناون بنگاه های اقتصادی سودده به بورس وارد شوند، آیا کارشناس محترم قادر است به طور رسمی صورتهای حسابرسی شده باشگاه پرسپولیس را که در آن سودده بودن این باشگاه عیان شده را منتشر کند؟ اگر این باشگاه در وضعیت سوددهی قرار داشت، چرا مشکلات مالی این تیم به قدری بود که پرداختی بازیکنان تا قبل نیم فصل زیر 30 درصد بوده و سرمربی این تیم تهدید به استعفا کرد و بودجه ای برای جذب بازیکنان خارجی در حساب باشگاه نبود و نیست؟ اما در سمت مقابل در باشگاه استقلال هیچ یک از این اتفاقات رخ نداد و با درآمدزایی منطقی و اصولی و البته واقعی هم پرداختی بازیکنان سر موعد انجام شده و هم بازیکنان خارجی جذب شده اند و هم مربی خارجی به استخدام در آمده است .

 

بدهی های داخلی کدام تیم بیشتر است؟

اما در بحث بدهی های داخلی، وضعیت باشگاه پرسپولیس به مراتب اسفناک تر از باشگاه استقلال به نظر می رسد چرا که انباشت بدهی های این باشگاه به مربیان و بازیکنان و تیمهای مختلف، رقم بدهی آنها را به بیش از 25 میلیارد تومان رسانده بود و این در حالیست که آبی ها تنها با دو شکایت فرشید باقری و فرشید اسماعیلی مواجه هستند که مجموع رقم بدهی به انها به 5 میلیارد تومان هم نمی رسد.

 

رقم قرارداد بازیکنان کدام تیم بیشتر است؟

در بحث قیمت بازیکنان دو تیم و مبلغ پرداختی به آنها نیز با مراجعه به سایت ترانسفرمارکت که ارزش هر بازیکن را مشخص می کند(بازیکنان معمولاً بر اساس ارزش خود رقم درخواستی را به باشگاه ارائه می کنند) وزن پرداختی در تیم پرسپولیس سنگین تر است چرا که ملی پوشان بیشتری دارد و طبیعتاً بازیکن ملی پوش تقاضای مالی بیشتری نسبت به بازیکنی که ملی پوش نیست دارد. اگرچه استقلالی ها هم با سه بازیکن خارجی خود، تقریباً بودجه برابری با پرسپولیس دارند و در این زمینه هر دو تیم، در یک سطح هزینه کرده اند. پرسپولیس با ملی پوشان بیشتر و استقلال با خارجی هایش.

در مجموع برند باشگاه استقلال حدود 20 سال قدیمی تر از باشگاه پرسپولیس است و طبیعتاً افتخارات بین المللی بیشتری نسبت به حریف کسب کرده است که نمونه ان را اخیراً در سایت و پیج رسمی فیفا و گل دیدیم که به واسطه دو قهرمانی استقلال در بالاترین سطح مسابقات در فوتبال آسیا، لوگوی استقلال در کنار بزرگان فوتبال جهان به عنوان سومین تیم پرافتخار قاره آسیا به نمایش در آمده بود. استقلال در سالهای 1991 و 1999 نیز دوبار به نایب قهرمانی آسیا رسیده و پرسپولیس نیز در سالهای 2018 و 2020 دوبار نایب قهرمان آسیا شده است.

 

در بحث جمعیت هواداری نیز آمار رسمی بابت تعداد هواداران دو تیم وجود ندارد که حتی اگر بپذیریم تعداد هواداران پرسپولیس بیشتر از استقلال است، اما این اختلاف به قدری نبوده و نیست که بتوان ارزش برند پرسپولیس را بالاتر از استقلال قلمداد کنیم.

 

در پایان به نظر می رسد کارشناسان امر که این ارزشگذاری عجیب را انجام داده اند می بایست نسبت به معیارهای خود برای انجام این ارزشگذاری اشاره مستقیم داشته باشند چرا که مستندات موجود نشان می دهد این ارزشگذاری به هیچ عنوان کارشناسی شده نبوده و نیست.مخلص کلام اینکه ارزش سهام شرکت های بورسی نیز معمولاً بر اساس میزان سودسازی بنگاه اقتصادی و دارایی آن شرکت محاسبه می شود و حال اینکه باشگاه استقلال ظاهراً با حضور سردار آجورلو سودده شده و مشکل مالی ندارد و باشگاه پرسپولیس علی رغم همه کمک های مادی همچنان زیان ده به سر می برد، خود گواهی دیگر بر ارزش بالاتر برند استقلال نسبت به پرسپولیس است.

 

اما جالبترین بخش ماجرا جائیست که بدانید اصولاً باشگاه استقلال را نمی توان از نظر قانونی به بخش خصوصی واگذار کرد چرا که این باشاه ها سالها قبل وقف شده است و هرگونه تصرف در آن غیرقانونی و غیرشرعی محسوب می شود! در واقع تیمسار خسروانی برای در امان ماندن میراثش، آن را وقف کرد تا احدی نتواند پس از مرگش اموال باشگاه تاج را به نام خود بزند یا مصادره کند و به دستور امام نیز تمامی موقوفات پس از انقلاب به قوت خود باقی ماندند اما علی عبده اینکار را انجام نداد که منجر به مصادره اموال باشگاه پرسپولیس شد. در ادامه بخشهایی از صحبتهای کاظم اولیایی در این خصوص را می خوانید.

 

آقای اولیایی آیا موضوع وقف باشگاه تاج (استقلال) توسط تیمسار خسروانی صحت دارد؟

بنا بر دلایلی اولین کاری که اواخر سال ۶۸ انجام دادم این بود که به دنبال ماهیت حقوقی باشگاه استقلال رفتم. برای ماهیت حقوقی به ثبت شرکت‌ها مراجعه کردم که متوجه شدم سازمان ورزشی، فرهنگی تاج ایران با آخرین ورژن اساسنامه مربوط به سال ۴۷ ثبت شده است. در اساسنامه قید شده که مرحوم آقای خسروانی، بنیان‌گذار و مالک اصلی باشگاه، تاج را از نظر شرعی به آقا سید حسن امامی، امام جمعه وقت تهران و از نظر ثبت شرکت‌ها، وقف کرده است. او در اساسنامه قید کرده که تا زمانی که در قید حیات است، مالکیت برای اوست و پس از آن “به جوانان مملکتم واگذار می‌کنم.”

او هیات امنایی برای باشگاه تاج در نظر گرفته که خودش تا زمان حیات به عنوان رئیس این هیات امنا بوده است. من سه سال پیش هم مجبور شدم از ثبت شرکت‌ها استعلامی بگیرم که این اساسنامه از نظر آن‌ها همچنان پابرجاست که آن‌ها جواب دادند، این اساسنامه ساری و جاری است. این واقعیتی است که باشگاه تاج را در مالکیت جوانان ایران داریم و به نظر الان تصرف آن غیرقانونی است.

آیا پرسپولیس هم به مانند استقلال برای خصوصی‌سازی مشکل دارد؟

در مورد پرسپولیس بنیاد مستضعفان حکم مصادره برای اموال آقای عبده دارد. در مورد باشگاه استقلال این اتفاق نیفتاد و حکم مصادره‌ای وجود ندارد. آقای آتشی پس از این که میرزایی باشگاه را گرفت، به عنوان کارمند سازمان تربیت بدنی برای باشگاه تاج ادعا کردند. بعد از کلی جنگ و دعوا نصفی از باشگاه را گرفتند و به تربیت بدنی رسید. در حال حاضر هنوز هم سازمان تربیت بدنی (وزارت ورزش) مدعی باشگاه استقلال است اما مالک نیست. ما می‌گوییم اگر ادعا دارید که باشگاه تاج یا استقلال دولتی است، یک سندی ارائه کنید.

در اساسنامه باشگاه تاج سابق آمده که برای انحلال باشگاه نیاز به تشکیل هیات امنا است. آیا با تشکیل آن هیات امنا امکان انحلال باشگاه و تشکیل باشگاه دیگری نیست تا روند خصوصی‌سازی پیگیری شود؟

اگر امکان این کار بود چرا تاکنون منحل نکرده‌اند؟ دلیل آن این است که در آن هیات امنا، اسدالله علم، وزیر دربار بود. چون انطباق وزیر دربار با ساختار سیاسی کنونی نداریم، ساختار سابق فرق کرده است. اعضای آن هیات امنا هم ثابت هستند. وزیر تربیت بدنی، وزیر نفت و که و که عضو حقوقی این هیات امنا هستند. انحلال این باشگاه باید توسط این هیات امنا انجام شود. همچنین اموال این باشگاه به سازمان تربیت بدنی برمی‌گردد.

یعنی این که در حال حاضر باشگاه توسط وزارت ورزش اداره می‌شود، قانونی است؟

کاملا غیرقانونی است! چرا که این اتفاق در صورتی می‌افتد که سازمان تاج منحل شده باشد اما در حال حاضر این سازمان به قوت خودش باقی است. الان هم در ثبت شرکت‌ها اساسنامه شرکت تاج به قوت خود باپرجاست.

در حال حاضر با نبود آقای خسروانی چه کسی باید باشگاه را اداره کند؟

هیات امنای داخل اساسنامه باید مدیری تعیین کند و ساختار باشگاه را تشکیل دهند. باشگاه یک نهاد غیرسیاسی و غیرانتفاعی و غیردولتی است. مثلا قبل انقلاب آن هیات امنا آقای پرویز شیخان را به عنوان مدیرعامل انتخاب کرده بود. در حال حاضر مجمع وزارت ورزش صلاحیت آن هیات امنا را ندارد.

درباره این موضوع باید نکته‌ای را توضیح دهم. تولی‌گری با تصدی‌گری متفاوت است. در مشهد آیت الله علم‌الهدی متولی است اما متصدی نیست. اداره در دست متصدی است. هیات امنا تولی‌گری دارد، نه تصدی‌گری. دولت‌ها متولی مملکت هستند نه متصدی. فرق ما با کشورهای توسعه یافته همین است. دولت‌ ما خودش را مجری قوانین می‌داند در حالی که نباید اینطور باشد. دولت نباید کارخانه‌دار باشد. آن هیات امنا متولی باشگاه است و آن‌ها متصدی باشگاه را تعیین می‌کنند. الان وزارت ورزش هم نقش متولی و هم نقش متصدی را دارد.

پس مالکیت باشگاه استقلال به صورت غیرقانونی در اختیار وزارت ورزش است؟

بله! این مالکیت به صورت غیرقانونی است. ضمن این که این‌ها می‌گویند که دو شرکت دولتی را در اختیار خصوصی‌سازی گذاشتند. آن‌ها یک برگه سند بیاورند که این دو شرکت دولتی هستند. برای ایجاد یک شرکت دولتی مراحلی باید طی شود. الان بحث این است که برای گذاشتن باشگاه استقلال در اختیار سازمان خصوصی‌سازی باید یک سند مالکیتی داشته باشند یا این که طبق قانون دو شرکت دولتی ثبت کنیم. ثبت کردن شرکت دولتی مراحلی دارد. این باشگاه‌ها هیچگونه سند دولتی بودن ندارند. هر که دارد ارائه کند.

در مورد اموال باشگاه استقلال چطور، آیا تصرف‌های صورت‌ گرفته غیر قانونی بوده است؟

اموال باشگاه استقلال سه قسمت است. یک سوم آن در اختیار تربیت بدنی است، یک سوم مصادره شده است و یک سوم هم بین زمین و آسمان معطل مانده است.

یعنی چه که معطل مانده‌اند؟

شما به خیابان حجاب مراجعه کنید. یک سری ستون سیمانی آن‌جا مانده‌اند. آن جا قرار بود سازمان تاج بانوان شود. حالا قسمت جلوی آن سازمان مربوطه، به خانم فائزه هاشمی، یک سه طبقه اقتصادی زده شده است و به بقالی و عطاری اجاره داده‌اند. البته نمی‌دانم اجاره آن به چه و کجا می‌رسد. همچنین ما در کرج یکسری زمین داریم که معطل مانده است.

یا در دوبی که باشگاه ایرانیان است اما بالاخره آن خوشبخت شده و در اختیار ایران است اما باز هم به صورت غیرقانونی به بنیاد مستضعفان رسیده که نوش جان‌شان اما اموال تاج در ترکیه حیف و میل شده است. باشگاه تاج اسپور برای ماست اما بین زمین و آسمان مانده است. در آن زمان ترک‌ها زرنگی کردند و زمین‌های باشگاه را به شهرداری دادند که به پاساژ تبدیل شد و یک زمین بزرگتر به جای آن گرفتند که به نام خودشان زدند. الان تاج اسپور به نام پنج نفر ترک است که دارند به ریش من و شما می‌خندند.

 

کلیدواژه : استقلالپرسپولیس

دیدگاه کاربران 1 دیدگاه
  • کوروش 20 فوریه 2022 / 11:46 ق.ظ

    چه ظلمی به این تیم و هواداراش شده خدا میدونه فقط !!!!!

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کلید مقابل را فعال کنید