قوانین IFAB حرکت دروازهبان در هنگام ضربات پنالتی | کی باید پنالتی تکرار شود؟
بتاکاپ – در دربی 105 پیام حیدری دستور به تکرار پنالتی داد که ظاهراً بر خلاف قوانین IFAB بوده است. در ادامه به مرور قوانین فیفا در مورد حرکت دروازه بان در هنگام ضربه پنالتی و شرایط تکرار ضربه توسط داور می پردازیم. قوانین حرکت دروازهبان در هنگام ضربات پنالتی بر اساس قوانین IFAB (قانون […]
بتاکاپ – در دربی 105 پیام حیدری دستور به تکرار پنالتی داد که ظاهراً بر خلاف قوانین IFAB بوده است. در ادامه به مرور قوانین فیفا در مورد حرکت دروازه بان در هنگام ضربه پنالتی و شرایط تکرار ضربه توسط داور می پردازیم.
قوانین حرکت دروازهبان در هنگام ضربات پنالتی
بر اساس قوانین IFAB (قانون ۱۴):
- دروازهبان باید تا زمان زدن ضربه روی خط دروازه، بین تیرکهای دروازه و رو به زننده پنالتی بایستد. او می تواند قبل از ضربه هر حرکتی در عرض انجام دهد اما حین ضربه حداقل یک پای او باید خط عرضی دروازه را لمس کند.
- اگر دروازهبان قبل از زدن ضربه به سمت جلو حرکت کند، داور باید ضربه را تکرار کند فقط در صورتی که:
- حرکت دروازهبان به طور واضح بر زننده پنالتی تأثیر گذاشته باشد.
- پنالتی گل نشود (اگر پنالتی به گل تبدیل شود، معمولاً گل محسوب میشود، حتی اگر دروازهبان حرکت کرده باشد).
چرا داوران ممکن است ضربه را تکرار نکنند
- حرکت جزئی: اگر حرکت دروازهبان کم باشد و بر نتیجه تأثیر نگذارد، داوران ممکن است آن را نادیده بگیرند.
- گل شدن پنالتی: اگر پنالتی به گل تبدیل شود، داوران معمولاً اجازه میدهند گل محسوب شود.
- مداخله VAR: در بسیاری از لیگها، VAR (داور کمککننده ویدیویی) حرکت دروازهبان را در هنگام پنالتی بررسی میکند. اگر VAR مداخله نکند، داور ممکن است اقدامی انجام ندهد.

با توجه به اینکه پاهای حسینی تنها چند سانتی متر از خط عرضی فاصله گرفته بود و و حرکتی که حواس پنالتی زننده را پرت کند انجام نداده بود، داور می توانست دستور به تکرار پنالتی ندهد همانطور که چند سال قبل، دستور به تکرار پنالتی علی کریمی مقابل بیرانوند در دربی داده نشد. با نگاهی به پنالتی دورسون می توان دریافت که این دورسون است که با یک مکث، حواس حسینی را پرت می کند و باعث حرکت زودتر از موعد او می شود و حسینی کار خاصی برای بر هم زدن تمرکز دورسون انجام نمی دهد.